some_text
 

Kanter nagel belegen en nagel oud op mijn kraam

De naam Kanter is traditoneel verbonden met de regio Friesland en het Westerkwartier.

De traditionele benaming KANTER duidt op de kantige vorm van de kaas, met een scherpe overgang van de zijkant naar de onderkant van de kaas. Deze benaming wordt uitsluitend gebruikt voor deze traditionele kaassoort uit de regio.

Deze kanterkaas is een kaassoort van het harde type, welke gekruid is met kruidnagelen en komijn. De wrongel laat men net als bij de Leidse kaas eerst wat verzuren: een effect dat vaak nog wordt versterkt doordat karnemelk wordt toegevoegd. 

Deze Nagelkaas is 40+ en dat betekend dat het vetgehalte minimaal 40 % en maximaal 44 % in de droge stof is; het vochtgehalte vanaf 12 dagen na de eerste dag van de bereiding is ten hoogste 41,5 %.

De specifieke kenmerken zijn: —

 smaak:  Kanternagelkaas:  geurig, kruidig, aangenaam en pikant tot pittig, afhankelijk van de leeftijd;

 doorsnede: gesloten zuivel, waarbij enkele maakgaatjes aanwezig mogen zijn

Kanternagelkaas is gelijkmatig groenachtig geel, rond de kruidnagelen soms wat donkerder van kleur. De kruidnagelen en de komijn zijn over het zuivel verdeeld;

 korst: de korst van de kaas is gesloten, glad en vrij van schimmelgroei;

 consistentie: stevig tot hard, snijdbaar en na verloop van tijd zeer geschikt om te raspen.