some_text
 

heerlijke geitenkaas

light - mild - belegen -oud -

geit milde knoflook - geit komijn - geit fenegriek - Bleu geit

Zuivelproducten op basis van geitenmelk zijn vol en mild van smaak. De vetdeeltjes in geitenmelk zijn heel erg klein en de melkvetten en eiwitten zijn zodanig van samenstelling dat de zuivel heel licht verteerbaar is. De samenstelling van geitenmelk verschilt niet zoveel van die van koemelk. Het gehalte aan lactose, het belangrijkste koolhydraat in melk, is in geitenmelk ongeveer 10% lager dan in koemelk. Geitenmelk is zeer wit van kleur. Geiten zetten caroteen (een natuurlijke stof die zorgt voor de kleur van het plantaardige voer) in hun spijsverteringskanaal namelijk om in de kleurloze vitamine A. geitenkaas geeft smaak aan uw menu.

 De meeste Nederlandse geitenkaas is van het Goudse type: een platronde, halfharde kaas met een vetgehalte van 48 procent De harde kaassoorten kunt u goed bewaren bij een temperatuur rond de 15 graden. Bewaart u deze kaas in de koelkast, doe dit dan in de groentelade. Verse geitenkaas moet u altijd bewaren in de koelkast bij een temperatuur rond 7 graden Celcius.

 Kleine halfharde geitenkaasjes van ongeveer 500 gram kunnen al na 10 tot 14 dagen worden gegeten. De kaas smaakt dan als jonge kaas. Het verouderingsproces gaat bij geitenkaas veel sneller dan bij kaas van koeienmelk. Na vier weken smaakt geitenkaas al naar oude kaas. Bij grotere kazen verloopt het rijpingsproces langzamer.

Er wordt ook verse en halfharde geitenkaas gemaakt waaraan verschillende soorten kruiden zijn toegevoegd, zoals selderijbieslook,knoflook of brandnetel.