some_text
 

Comté

De comté wordt wel "Koning van de bergkazen "genoemd. Comté past heel goed bij zeevruchten en smaakt ook goed als raclette of in de fondue. De Comté is een harde kaas van rauwe koemelk met 45% vet in droge stof.

In Franche-Comté/Jura heeft het maken van grote ronde kazen een traditie van meer dan 1000 jaar. De melk moet afkomstig zijn van koeien van het ras montbéliarde en pie-rouge, en de rauwe melk mag niet verder dan 25 kilometer van de productieplaats getransporteerd worden. De kaas moet minstens 4 maanden rijpen, maar een goede Comté heeft 12 tot 18 maanden gerijpt.De grote kaaswielen hebben een cilindrische vorm en een licht gewelfde rand. Ze zijn 9 tot 13 centimeter hoog, 50 tot 75 centimeter in doorsnee, het gewicht varieert van 30 tot 55 kilo. De korst heeft een korrelig, goudgeel of bruin oppervlak. Typerend is compact, soepel deeg, dat zachtgeel is in de winter en donkergeel in de weideperiode. Comté bevat gaten ter grootte van erwten tot kersen. Wintercomté heeft een notig aroma, zomercomté is fruitig met een zoete nasmaak, die bij een gerijpte comté iets scherper, zouter en geconcentreerder is.

Niet altijd op mijn kar, wel leverbaar op verzoek.