some_text
 

Rookkaas en blokkaas:

Rookkaas is een gesmolten kaas met rooksmaak. Deze smaak krijgt de kaas door roken of het toevoegen van rookaroma. Het resultaat is een worstvormige kaas die meestal in ronde, voorverpakte plakken wordt verkocht. De kaas heeft een bruine korst.

Blokkaas is een product dat voornamelijk bestemd is voor warmere gebieden in de wereld. Blokkaas kan namelijk lang (1 jaar) bewaard worden buiten de koeling. Normale natuurkaas zou dan snel gaan zweten en uitdrogen, maar de smeltkaas blijft zijn originele smaak en textuur houden.
Blokkazen worden gemaakt van hoogwaardige kazen en zorgvuldig uitgezochte ingrediënten. Na verhitten tot 140 graden Celsius wordt het product afgevuld in verschillende verpakkingen die luchtdicht worden afgesloten.

Brie is een  schimmelkaas en komt van oorsprong uit en is vernoemd naar de historische regio Brie, wat tegenwoordig grofweg overeenkomt met het departement Seine-et-Marne in de Île-de-France, met de oorspronkelijke 'Brie'-kaas Brie de Meaux en Brie de Melun. Beide zijn altijd beschermd geweest, maar er bestaan vele imitaties.
Traditionele brie wordt zowel van rauwe als gepasteuriseerde melk gemaakt. De wrongel wordt niet gesneden of geperst. De kunst van het brie-maken is om de lagen wrongel gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen en de wei er goed uit te laten lopen. Wanneer de kaas stevig is geworden, wordt deze op (stro)matjes gelegd. Door ze regelmatig te keren en te bestrooien met de schimmel(Penicillium camemberti, Penicillium candidum, en/of Brevibacterium linens) krijgen ze de kenmerkende smaak en vorm. Brie rijpt het best bij constante temperatuur.