some_text
 

echte boerenkazen:

Leidse 30+ belegen ( sleutelkaas ) , Mulder pikant , Afinné 30+

boerderijkazen met wisselende kruiden: bv. fenegriek, sambal,  tuinkruiden,  knoflook/selderij,  olijf/tomaat of mosterd

boerenpondje - Boerenpracht mini

Leidse kaas ontleent zijn specifieke karakter enerzijds aan het gebruik van komijnzaadjes en anderzijds aan de wrongel die men tijdens een rustperiode eerst wat laat verzuren; vandaar dat de kaas die lichtzure toon heeft. Bij de jongere soorten is daarnaast ook wat mildheid present. Hoe langer de Leidse rijpt, des te sterker de smaak van de komijn wordt, omdat deze meer in de kaas trekt. Boerenleidse herkent men aan de rode korst en aan de Leidse sleutels en het opschrift Boerenleidse.

Boeren Mulder is een heerlijk pikante malse boerenkaas, vol en romig van smaak. Bereid door de gedreven kaasmaker Sjaak Mulder in Melissant, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. De nabijheid van de zeearmen de Grevelingen en het Haringvliet zorgt voor een herkenbaar andere smaak dan die in de boerenkazen uit het Groene Hart.

Boerenkaas Fenegriek      Fenegriek is een bloemzaad, welke eetlustopwekkend is en goed is voor de darmflora. Deze kaas heeft 12 weken gerijpt en heeft een mooie nootachtige smaak.

De Fenegriek oftewel “Foenegriek” of “Grieks hooi”, is een keukenkruid en komt oorspronkelijk uit Mesopotamië. Fenegriek is rijk aan ijzer, koper en het bevat ook saponine  coumarinen, waardoor het kan helpen bij aderproblemen. Verder heeft de Fenegriek een ontstekingsremmende werking. Maar het geeft de kaas een lekkere smaak die wat weg heeft van noten.

Mosterdkaas is een fijne, romige kaas met een zachte mosterd smaak. Deze kaas is uitstekend te gebruiken in een kaasfondue of in een stamppot.

De Boeren Affiné ligt het liefst lang op de planken, om heerlijk te rijpen. Hierdoor ontwikkelt de rijke smaak zich tot in perfectie. Kaas met allure! 

Jaap Schep Boerenkaas van kaasboerderij Schep in Bergambacht

 In 2010 zijn zij winnaar geworden van de Gouden Kaasplak Trofee Boerenkaas Cum Laude voor de allerlekkerste Boerenkaas van Nederland.

Deze kaas momenteel niet op de kar, komt eventueel weer terug i.p.v. Boeren Mulder.